
امام زاده روشن آباد - نمایش محتوای تولیدات ویژه
محتوای تولیدات ویژه
امام زاده روشن آباد
امام زاده روشن آباد
بقعه امامزاده روشنآباد گرگان.....
این امامزاده متعلق به دوران تیموریان قرن ۹ هجری قمری بوده، این بنا دارای سازه آجری و ملاط گل و آهک و اندود گچی در داخل است.
پلان امامزاده به صورت هشت ضلعی، با فضای داخلی مربع شکل است، براساس شواهد موجود در طی ادوار گذشته و الحاقاتی نیز بدان اضافه شده است.
ورودی به بقعه شامل ایوان زیبای گچبری شدهای که در شرق بقعه قرار دارد و دارای نقوش اسلیمی هندسی است، شبستان زیبای این بنا چسبیده به ضلع شرقی بقعه بوده که در سال ۱۳۶۴ تخریب شده و بر جای آن شبستان جدیدی با پلانی متفاوت و بزرگتر از آن ساخته شده است.
کف اصلی بنا نسبت به سطح زمین حدود یک متر پایینتر بوده، فضای داخلی بقعه دارای سه پنجره کوچک و یک درب کوتاه و کم عرض است. دور تا دور بقعه دارای تراس (سکو) و ستونهای چوبی چهار ترک است و در اضلاع خارجی بقعه نیز طاق و طاق نماهایی با قوس جناقی به شیوه رومی و ضربی و همراه تزیینات آجری مختلف به کار رفته است.
فضای داخلی بقعه دارای پوشش گنبدی دو پوسته بوده و تراسهای ایوان ورودی به بقعه دارای پوشش چوبی به صورت شیروانی و سفال پوش است (شبستان قدیمی بنا نیز به همین صورت بود).
فضای داخلی بقعه دارای اندود گچی مزین به تزئینات گچبری با نقوش اسلیمی (گل و بته) و کاربندیهای زیبای بر زمینه آبی لاجورد، قرمز و اخرایی است.
گنبد ساقهدار بلند دارای دوازده طاقنما با قوس جناقی بوده که در آن اجرهای لعابدار فیروزهای رنگ به کار رفته و همچنین دارای دو گریو بوده، گریو پایینی شامل یک طوق (کمربند) پیش آمده با آجرهای ذره است و در هر دو گریو بالایی و پایینی تزئینات اجری به صورت دندان موشی مشاهده میشود.
جداره خارجی گنبد مزین به تزیینات آجری، آجر کاشی(معقلی) بوده و پوشش مخروط گنبد نیز با کاشی فیروزهای رنگ پوشیده شده است.
صندوق چوبی نفیس امامزاده، منبتکاری شده به صورت گل و بوته و دارای کتیبه است به تاریخ ۸۷۹ هجری قمری به خط رقاع و آیت الکرسی به خط ثلث و عمل استاد حاجی عبدالله بر روی آن حک شده، دربهای منبتکاری شده و گرانبهای امامزاده متاسفانه در گذشته به سرقت رفته است.
گنبد این بنای ارزشمند به شیوه شبدری کند اجرا شده و با توجه به اینکه اجرای پوشش در مناطق پر باران شمال به صورت رک میباشد، این بنا از لحاظ اجرای گنبد و گریو بالای آن شاخص و در ایران منحصر به فرد است.
این بنای ارزشمند دارای حریم مصوب و به شماره ۳۵۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است..