رونق تولید ملی | دوشنبه، ۲۹ مهر ۱۳۹۸

آموزش تهیه شیرینی سرغربیلی - نمایش محتوای خبر 2

 

 

اخبار سایت

آموزش تهیه شیرینی سرغربیلی

شیرینی عید

شیرینی سرغربالی (سرغلبیلی) یا سرغربیلی

از شیرینی های منحصر به فرد شهر گرگان است که بیشتر در ایام عید نوروز مصرف می شود. شکل ظاهری سرغربالی یا سرغربیلی تقریباً شبیه تخم مرغ و اندازه اش حدود نصف آن است. شیرین شدن آن به واسطه پودر قندی است که پس از پخته شدن بر روی آن می پاشند.

یکی دیگر از وجوه تمایز سرغربالی با شیرینی های دیگر، نوع پخت آن است که به جای حرارت دادن در فر یا تنور، آن را درون روغن، سرخ کرده یا تفت می دهند که نوع اصیل و بومی سرغربالی در منازل به همین شیوه پخته می شود، زیرا در تولید بازاری، به جای سرخ کردن در روغن، آن را در فر قرار می دهند که مزه و طعم این دو باهم بسیار متفاوت است.

مواد مورد نیاز:

آرد: ۳ لیوان

روغن جامد یا یا روغن شیرینی پزی : ۱ لیوان

خمیر مایه: ۱ قاشق غذا خوری

پودر قند:  به مقدار لازم

پودر هل یا کوبیده شده که بستگی به ذائقه دارد:  به مقدار لازم

آب ولرم یا شیر یا ماست:  به مقدار لازم

روغن مایع برای سرخ کردن:  به مقدار لازم

وانیل به صورت سلیقه ای: به مقدار لازم

مواد ذکر شده به غیر از پودرقندر را با هم مخلوط نموده و پس از این که خوب ورز داده شد، مدتی آن را به حال خود می گذارند تا ور بیاید (پف کند). البته بهتر است که این خمیر کمی سفت تر شود، پس از آن که خمیر آماده شد، آن را به صورت چونه با اندازه هایی بین فندق و گردو جدا می کنند، سپس به پشت غربال یا آبکش پلاستیکی می کشند (می غلتانند) تا ضمن پهن شدن، پیچیده و به اندازه ی نصف تخم مرغ و به شکل بیضی درآید.

سپس آنها را در روغن جامد داغ شده کمی تفت می دهند تا تغییر رنگ دهد. وقتی سرخ شد، سرغربالی ها را از روغن خارج می کنند و داخل ظرف گذاشته و پس از سرد شدن، بر روی آنها پودرقند می پاشند، به طوری که تمام سطح هر کدام از آنها تقریباً سفید شود. لازم به ذکر است که برای تهیه پودر قند، از قند تکه شده و یا خاکه قند به جا مانده از ریز نمودن کله قند استفاده می کنند، بدین ترتیب که آن را در هاون می کوبند و یا درون آسیاب های برقی کوچک خانگی پودر می کنند.

وجه تسمیه نام سرغربالی:

زمانی که خمیر آماده شد، آن را به اندازه های کوچکی چونه می نمایند، سپس آنها را به روی توری مشبک غربال میکنیم.
(و امروزه بر روی آبکش های پلاستیکی) با فشار دو یا سه انگشت می کشند که خمیر چونه ها ضمن این که کمی باز و پهن می شود، در همان حال قوس می گیرد، یعنی می پیچید و شبیه تخم مرغ و بیضی شکل می شود که در این حالت، نقش و نگار توری فلزی یعنی الک هایی با چشمه های حدود ۳ میلی متر روی آن حک می شود که این نوع الک یا غربال ها بیشتر مربوط به غربال هایی است که برنج را الک می نمایند و از این جهت به آن سرغربالی یا به گویش گرگانی «سرغلبیلی» یا سرغربیلی می گویند.

اگر مقدار سرغربالی زیاد باشد و بخواهند به مدت طولانی آن را نگه دارند، آن را در ظرف های مناسب ریخته تا ضمن نگهداری بهتر، تازه و ترد و نرم بماند.

آدرس کوتاه :

گزارش تصویری آرشیو

مراسم عزاداری تاسوعای حسینی همزمان با...
با آغاز ماه محرم و ایام عزاداری حضرت...
حضور اهل سنت در شهرهای مختلف استان جلوه...

اطلاعیه های استان

کاهش 8 تا 10 درجه دمای هوا
اخطاریه جوی
کاهش 8 تا 10 درجه دمای هوا
احتیاط ای لازم به عمل آید.
آب و هوا در ایام اربعین و بعد از آن
اطلاعیه هواشناسی
آب و هوا در ایام اربعین و بعد از آن
طی سه روز آینده صاف و تا قسمتی ابری همراه وزش باد ملایم می باشد.
بارش شدید باران و کاهش محسوس دما در گلستان
هشدار هواشناسی
بارش شدید باران و کاهش محسوس دما در گلستان
هواشناسی گلستان درباره بارش شدید باران از بعدازظهر شنبه در استان هشدار داد.
مشاهده آرشیو