
تپه قلعه خندان گرگان - نمایش محتوای تولیدات ویژه
محتوای تولیدات ویژه
تپه قلعه خندان گرگان
تپه قلعه خندان گرگان
تپه قلعه خندان گرگان نماد تاریخی استر آباد گلستان:
تپه قلعه خندان مربوط به دوره ساسانیان و دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در گرگان، میدان مازندران، جبهه جنوبی خیابان عدالت واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۶۴ با شمارهٔ ثبت ۱۷۰۱ به عنوان یکی ازآثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
تپه قلعه خندان در جنوب غربی شهر گرگان قرار دارد و برای نخستین بار ژاک دمرگان در سال ۱۸۹۶ میلادی از این تپه بازدید و نقشه و تصاویری چند از تهیه نمود.در نقشه دمرگان این قلعه به صورت مستطیلی با دو مثلث متساوی الساقین در دو طرف آن نشان داده شده که 12 برجک دیده بانی دورتادور ان را احاطه کرده است.
در سال ۱۳۸۸ گروه باستان شناسی، میراث فرهنگی استان گلستان در آن گمانههای به منظور لایه نگاری و مشخص کردن سازههای معماری آن انجام داد.
آثار بدست آمده شامل خشتهای ۸×۳۸×۳۸ سانتی متری متعلق به اواخر دوره ساسانی و آثاری از قرون اولیه اسلام تا دوره صفویه بود.
این قلعه تا دوره صفویه در درون برج و باروی استرآباد قرار داشته و بعد از تخریب آن در دوره افشاریه، برج و باروی جدیدی در دوره قاجاره کشیده شد که قلعه خندان در بیرون از شهر قرار داشتهاست.
تپه قلعه خندان گرگان بر فراز صخره و نهشته های رسوبات رودخانه تول چشمه قرار دارد. هم چنین یکی از بناهای با ارزش دوره صفویه به نام قدمگاه خواجه خضر در دامنه ضلع شرقی این قلعه قرار دارد و در گذشته نیز قبرستان بزرگی در کنار آن قرار داشته است
.