
حلیم پزون - نمایش محتوای تولیدات ویژه
محتوای تولیدات ویژه
حلیم پزون
حلیم پزون
"حلیم پزون" از سنتهای دیرینه و رایج در بین اهالی مناطق مختلف گلستان است که در روزهای پایانی ماه صفر در این استان رواج دارد.
درحالیکه بسیاری معتقدند که در روند سوگواری بسیاری از بانیان دیگر نشانی از سادگی و یکرنگی وجود ندارد ولی، صفا، یکدکلی و سادگی مراسم حلیم پزون ماه محرم و صفر استان گلستان، شهره است.
روستائیان و شهرنشینان گلستان از جمله در روستاهای زیارت، لمسک، شهرهای خان دوز، گرگان، مینودشت و .. در روزهای پایانی ماه صفر و همزمان با شهادت نبی مکرم اسلام، حضرت امام حسن مجتبی (ع) و علی بن موسی رضا (ع)، بساط حلیم پزون را براه می اندازند.
و این روزها که سوز سرمای زمستان در برخی مناطق ییلاقی و کوهستانی گلستان شدید است، بانوان و مادران برای نشان دادن عشق و ارادتشان به اهل بیت عصمت و طهارت، آئینهای حلیم پزی برپا کرده اند.
این آئین قدیمی و پرپیشینه ریشه در فرهنگ و آداب مردم مناطق گلستان زمین دارد و در این مراسم پیر و جوان و خرد و کلان مشارکت دارند.
حضور قشرهای مختلف و گروه های مختلف سنی پیر و جوان در این آئینها، نوعی نشاط معنوی و روحی را متجلی می کند و همه می آیند تا حلیم را به نیت برآورده شدن حاجت به هم بزنند.
"خاله سلیمه" بانوی گلستانی که بیش از 60 سال در ماه های محرم و روزهای پایانی ماه صفر بساط حلیم پزی را در روستایشان دایر می کند، معتقد است: این سنت قدیمی را از نیاکانمان به یادگار داریم و آن را هر سال در مناسبتهای مذهبی برگزار می کنیم.
وی افزود: برای پخت این غذای نذری همه اهالی، ملزومات مورد نیاز را تهیه می کنند و هر کس به قدر توانش، بخشی از وسایل پخت حلیم را تامین می کند.
همزمان با ایام محرم و صفر و در بعضی از شبهای جمعه طبق یک سنت قدیمی که ریشه اش به آیینهای مذهبی مردم منطقه می رسد، دیگ های حلیم بار گذاشته می شود و گاهی تعداد دیگها به 20 دیگ هم می رسد.
مراسم حلیم پزون به این گونه است که از غروب آفتاب تا سحرگاهان که حلیم آماده می شود، پای دیگ حلیم صلوات می فرستند و هرکس برای برآورده شدن حاجت، حلیم را به هم می زند و حلیم پس از پخت و آماده شدن، هنگام ظهر، عصر و شام بین اهالی منطقه و رهگذران تقسیم می شود.
محرم و صفر که میرسد بساط نذری و پخت نذری همه جا پهن میشود و آنهایی که روزی برای حل مشکلشان دلشان را گره زدند به صاحب این ماه، حال سفره ای باز میکنند که شاید بر سر این سفره آنهایی هم که نیازی دارند به نیاز خود برسند.
این در حالیست که براساس تغییرات زمانی که هر ساله اتفاق میافتد اگر محرم در تابستان باشد معمولا بساط انواع شربت برپاست از زعفرانی تا شربت بیدمشک و خاکشیر و گلاب و... گسترده است و اگر هم فصل سرد زمستان باشد میزبانان با چای، شیر، شیر کاکائو، لبو و... از عزاداران حسینی پذیرایی می کنند.
در شب چهلم عزای سید و سالار شهیدان آسمان سیاه پوش و زمین سرشار از اشک و ماتم می باشد مردم ولایی و محبان اهل بیت علیهم السلام شب اربعین خود را به یاد شهدا و اسرای کربلا احیا می گیرند.
در شب اربعین سالار شهیدان آئین سنتی حلیم پزی با حضور عاشقان و شیفتگان اباعبدالله الحسین(ع) در رامیان برگزار شد.
گفتنی است، این مراسم در ایام محرم و روز و شب تاسوعا و عاشورا ، روز اربعین و چهل و هشتم محرم در رامیان انجام می شود.