
مراسم حنابندان کتول - نمایش محتوای تولیدات ویژه
محتوای تولیدات ویژه
مراسم حنابندان کتول
مراسم حنابندان کتول
مراسم حنابندان در بین قوم کتول بسیار پرشور برپا میشود.البته «جهازبَران و حنابندان» مراحلی دارد که در پی توافق دو خانواده در بلهبُران و راهاندازی مراسم نامزدی که ممکن است در برخی ازدواجها برگزار نشود، درست پیش از جشن عقد و عروسی برپا میگردد.مردم منطقه علی آباد اعتقاد دارند از از بهشت آمده و شگون دارد و در روایات به حنا کردن توصیه شده است. در این مراسم به «میهمانی حنابندان»، «مدعوین حنابندان»، «میزبان حنابندان»، « پوشاک میمانان در حنابندان»، «لباس مناسب عروس و داماد در حنابندان»، «آراستگی عروس و داماد»، «پذیرایی حنابندان»، «حناگردان» و بسیاری از موضوعات مطرح دیگر با نکتهبینی پرداخته میشود. واژه هایی با نام «بنداندازان»، مانند «اصلاح صورت دختران»، «زمان مناسب برای اصلاح صورت عروس»، «توصیههای بهداشتی آرایشگر»، «ماسکهای زیبایی»، «ابزار بند انداختن»، «برداشتن ابرو» وغیره در این جش معنی پیدا میکند.
«جهازبَران و حنابندان» ریشۀ در قدیم دارد که شاید امروز مانند گذشته به طور مفصل برپا نمیشوند، اما به هر حال ، هر چند به شکل سایهای کمرنگ، هنوز پیش از ازدواج اجرا میگرددامروزه، امکانات پیشرفتۀ عکس و فیلمبرداری جدید موجب میشود که بتوان هر لحظۀ شادیبخش از مراسم پیش از عروسی را به بهترین شکل ثبت کرد.
در بُعد معنوی نیز بخش عمدهای از این آیینها به متبرک کردن زندگی مشترک زوج و نیت خیر برای نیکبختی آنها اختصاص دارد. چنین است که هر مرحلهای با نام خدای مهربان آغاز میشود، ابتدا کلام خدا و آینه در خانۀ نوی عروس و داماد جای میگیرد، حنا با آرزوی شادکامی و خوشیمنی دست عروس و داماد و میهمانان را رنگین میکند و اسپند با نیت حفاظت یزدان از همسران جوان دور سر آنها گردانده و بر آتش ریخته میشود.