اقتصاد مقاومتی؛ تولید - اشتغال | دوشنبه، ۲ بهمن ۱۳۹۶

پسته چینی - نمایش محتوای صدا

 

 

پسته چینی

پسته چینی:
پسته چینی گیاهی مقاوم و پر رشد است به طوریکه در هر سال بین 10 تا 15 سانتیمتر رشد می کند. در شرایط آب و هوایی مطلوب( مانند منطقه کرمان) درختانی از این گیاه با طول عمر 700 ساله مشاهده شده است. بهتر است این گیاه با فاصله از ساختمانها و دیوارها کشت شود تا بتواند شاخساره مناسب و زیبایی تشکیل دهد. ریشه عمیق این گیاه به آن کمک می کند بتواند خشکی را تحمل کند. این گونه از جنس Pistacia مقاومت بیشتری به کم آبی و سرما دارد و برای کشت در مناطق خشک، شیبدار و دارای خاکهای فقیر مناسب است. به استثنای هرس بهاره که برای شکل دهی مناسب این گیاه انجام می شود، به مراقبت چندانی نیاز ندارد. از آنجاییکه این گیاه مانند پسته معمولی دوپایه بوده برای تولید میوه باید درخت نر و ماده در نزدیکی هم کاشته شوند. در غیر اینصورت میوه های تشکیل شده بدون بذر بوده و ریزش می کنند که به عقیده برخی، می تواند باعث کثیف شدن زیر این درخت در طی دوره میوه‌دهی شود.

پسته چینی درختی است که می تواند در شرایط نامساعد آب و هوایی و خاکهای فقیر رشد کند. گاهی ارتفاع این درخت به 20 متر می رسد. برگها متناوب، بیضی و دارای 10 تا 12 برگچه و بدون برگچه انتهایی است. گلها به صورت خوشه ای بوده که در انتهای هر شاخه تشکیل می شود. پسته چینی گیاهی دوپایه بوده و گلهای نر و ماده روی درختان جداگانه ای رشد می کنند. میوه قرمز، کوچک و از نوع شفت است. هر میوه دارای یک دانه است.

این گیاه بهترین رشد را در خاکهای لومی، غنی و مرطوب دارد ولی در خاکهای فاقد مواد غذایی و خشک نیز می تواند رشد داشته باشد. هرس این گیاه در اول بهار سبب شکل‌دهی و رشد مناسب آن می شود.

این گیاه بیشتر به دلیل رنگ جذابی که در پاییز پیدا می کند، به عنوان یک گیاه زینتی کشت می شود. در پاییز برگهای پسته چینی به رنگ قرمز مایل به زرد تغییر می کند. از این گیاه به عنوان یک گیاه زینتی در طراحی فضاهای سبز شهری استفاده زیادی می شود. از پسته چینی به عنوان پایه پسته معمولی هم استفاده می شود. در چین، روغن بدست آمده از دانه های این درخت برای تولید سوختهای زیستی کاربرد دارد. از چوب این گیاه برای ساخت وسائل چوبی خانگی و همچنین، تهیه رنگ زرد استفاده می شود.

پسته چینی معمولا آفت و یا بیماری خاصی ندارد. گاهی اوقات در اثر زهکش نامناسب و رطوبت بالا دچار پوسیدگی ناشی از ورتیسیلیوم می شود.

برای تکثیر این گیاه از طریق بذر، ابتدا بذرها را به مدت 16 ساعت در آب قلیایی و یا 3 تا 4 روز در آب گرم قرار می دهند. سپس بذرها را در اواخر زمستان در گلخانه و یا شاسی کشت می کنند. دو ماه چینه‌سرمایی می تواند جوانه زنی این گیاه را افزایش دهد. بنابراین، می توان بذرها را در اوایل زمستان در محیط بیرون کشت کرد. جوانه‌زنی پسته چینی غیر یکنواخت و کند است. در اوایل تابستان و وقتی دانهالها به اندازه کافی بزرگ شدند، آنها را به زمین اصلی منتقل می کنند. از روشهای دیگری مانند گرفتن قلمه نیمه چوبی و یا خوابانیدن نیز می توان برای تکثیر این گیاه استفاده کرد.


Pistacia chinensis (English: Chinese pistache; Chinese: 黄连木; pinyin: huángliánmù) is a small to medium-sized tree in the genus Pistacia in the cashew family, Anacardiaceae, native to central and western China. It is hardy, can withstand harsh conditions and poor quality soils, and grows up to 20 m. The leaves are deciduous, alternate, pinnate, 20-25 cm long, with 10 or 12 leaflets, the terminal leaflet usually absent. The flowers are produced in panicles 15-20 cm long at the ends of the branches; it is dioecious, with separate male and female plants. The fruit is a small red drupe, turning blue when ripe, containing a single seed. This species is planted as a street tree in temperate areas worldwide due to its attractive fruit and autumn foliage.
Taxonomy
Synonyms include: Pistacia formosana Matsumura; P. philippinensis Merrill & Rolfe; Rhus argyi H. Léveillé; R. gummifera H. Léveillé.
Some botanists merge Pistacia integerrima into this species as the subspecies P. chinensis ssp. integerrima, with the plants considered here then becoming the subspecies P. chinensis ssp. chinensis.
Distribution and habitat
Its native range is on hill and mountain forests on rocky soils at 100-3600 m above sea level. It is found in China (except in the north) and Taiwan.
Ecology
Chinese pistache grows best in full sun, being intolerant of shade; it is the most frost-tolerant species of Pistacia, tolerating temperatures down to about -25°C, yet it is most highly regarded in warm climates. It is planted for its impressive fall colors, which develop at least as far south as Orlando, Florida. In the low-elevation deserts of Arizona, it is the only tree whose leaves turn scarlet in fall.
Uses
Horticulturally, it is a popular choice for street trees in urban settings because it is very drought tolerant and can survive harsh environments. It is also used as an understock for Pistacia vera. In China, the oil from the seeds is used for biodiesel production. The wood is used for production of furniture and yields a yellow dye.
Culture
It is used in classical Chinese garden design.